Tavuk yumurtasını yememesi için ne yapmalı ?

Abika Brahma Kümesi Ailesi !
21 Eylül 2018
Kuluçkalık Yumurta ?
14 Şubat 2019
1 Puan2 Puan3 Puan4 Puan5 Puan (1 Puanlar, Ortalama: 5,00 Üzerinden 5)
Loading...

Abi tavuklarım kendi yumurtalarını yiyiyor?

Bu maalesef sıklıkla karşılaşılan bir problem. Bir çok özel sebebi olabileceği gibi sebepsiz yerde yumurtasını yiyen yada yemek isteyen tavuk olabilir.

Bize göre buna sebep olan birkaç mesele ve bunu çözeceğine inandığımız birkaç önerimiz bulunmakta.

Konuya öncelikle buna sebep olan koşulları değerlendirerek bakabiliriz.

Tavuk doğası ve atası gereği aslında hür ve özgür bir tür kuştur.
Kanatları olan icap ettiğinde kısada olsa uçabilen bir canlı.

Tavukçuluğu 5 ana kategoriye ayıralım endüstriyel etlik tavuk, endüstütriyel yumurtacı tavuk, salma tavukçuluk, köy&bahçe tavukçuluğu ve süs tavuğu yetiştiriciliği.

İlk iki grup hakkında maalesef konuşmak dahi istemiyoruz oldukça üzücü ve sistematik bir düzende temel ihtiyaçları karışılamak üzere delice işler yapılıyor.

Lakin son 3 kategori her zaman geliştirilebilir ve insani bakıldığında mutlu ve verimli kümesler kurulabilir.

Tavuklar meraklı ve devamlı arayışta olan kanatlılar çünkü iç güdüsel olarak doğada aç kalmamaları için bu formatta yaratılmışlardır ki rızkını arasın bulsun, kurcalasın çıkarsın… vesaire.

Doğada kuşları düşünecek olursak her bulduğunu yer bulamazsa gider arar, tarladan bahçeye uçar, deniz kenarından dağ yamacına veya çöp kutularında dolaşabilir.

Aslında tavuklarında ihtiyacı olan ve arzu ettiği o özgür hayattır.

Lakin biz ne yapıyoruz o güzelim canları minik ve daracık alanlara hapsediyoruz.
Yada hür geniş kocaman bahçelere salıp ihtiyacı olan gıda takviyesini vermiyoruz.

Her ikisi de muhtelif stres ve sorunlara sebep olan sonuçlar doğuruyor.

Minik bir kümes ve minik salması olan tavuk yem yer su içer sonra gider yumurtlar ama kanat çırpamaz, eşinemez, sıçrayamaz ve benzeri temel karakteristik yaşamsal rutinlerini yapamaz doğal olarak sıkılır, mutsuzlaşır ve strese girer bu durum bazen yamyamlaşma (kanibalizm) bazen sık sık tüy değiştirme, bazen de kendi kendi kümesinde olan follukta ki yumurtayı yemeye kadar giden bir sürece sebep olmaktadır .

Salması yeterli olup gıdası yetersiz olan kümeslerde de temel besin ihtiyaçları o bahçede karşılanamadığı için tavuklar geziyor, uçuyor, eşiniyor ama vücutta eksik olan bazı mineraller yüzünden mecburen kendi yumurtasını kırıp önce içiyor sonrada kabuğunu yiyiyor.

Bu iki durumun olmadığı kümeslerde de tavuklar yumurta yiyebilir üretici onu iyi gözlemleyecek ve bulacak muhakkak buna sebep olan bir durum vardır.

Gelelim tavsiyelere!

*Her iki yetiştirici tipide hayvanlarına düzenli aralıklar ile sıvı veya katı kalsiyum minerak takviyesi yapmalıdır.

*Salması büyük olanlar bahçeye kum havuzları koymaldır.

*Küçük kümes ve salması olanlar hayvanların oyalanıp meşgul olacağı metaryeller bulundurmaldır örneğin kabak yemesi zor olan vakit alan bir sebze verildiğinde gün boyu meşgul eder.

*Veya lahana, elma, havuç, brokoli ve koçanla mısır gibi zorlu uğraştırıcı devamlı yemek isteyecekleri bir oyalayıcı ve uygun bir gıda.

*Başka seçenekte ufak bir su şişesinin reklam bandını söküp üzerine 4-5 noktadan çivi ile delik açınız ve içine bir miktar karışık güvercin yemi koyunuz sonra ufak kümeslerde salma kısmına zemine bırakın yemi gören tavuk gün boyu onu gagalar ve yemeye çalışır her uğraşta yere 3/5 tane hububat gelir onu yer ve devam eder.
Bu bir oyalama ve mutlu etme oyunudur.

*Follukları kümes içinde mümkün olduğu kadar karanlık köşelere koyun gün içinde yumurtasını yapan tavuklar can sıkıntısından gidip follukta oynamayı yada oyalanmayı düşünmesin ve her tavuğa yetecek kadar folluk bulundurun.

*Gün içinde 2 defa yumurtalarınızı toplamaya çalışın.

*Gurk tavukları diğerleri ile aynı kümeste tutmayın çoğunlukla folluğu işgal ve talan edenler onlardır.

*Bazı tavuklar yapı olarak yaramaz ve haylazdır fantezi olsun diye yumurta yiyen olabilir mümkünse ona plastik gözlüklerden takıp bir müddet sürüden uzakta ayrı tutmaya çalışınız.

*Son olarak sadece, buğday, arpa, mısır yerine hayvanlarınıza fabrikasyon fenni yemler veriniz çünkü çoğu firma temel besin ihtiyaçlarını(protein, kalsiyum vs) karşılayacak formüller ve ürünler üretmektedir.

Bunları yerine getirdiğiniz yani hayvanlarınıza hak ettiği şartları sunduğunuz vakit sizin yemeniz gereken yumurtayı tavuğunuz yemeyecektir.

Kolaylıklar ve Bolşans dileriz

Not: Bu probleme yazdıklarımızın dışında çözüm önerisi olan herkesin yorum olarak bildiğini paylaşması herkes için faydalı olacaktır…

Abika Brahma Kümesi
www.abikabrahma.com

Comments are closed.