Üretim Planlama ve Tavsiyeleri!

Hobi kümeslerinde asla yapılmaması gereken hareketler !!!
27 Kasım 2017
Süs tavuğu yetiştiriciliğinde önemli doğrular ve önemli yanlışlar!
24 Nisan 2018

Dostlar aramıza her geçen gün yeni arkadaşlar katılıyor bu pahalı tavukları kimi sevdiği için kimi maddiyat beklentisi ile beslemek istiyor.

Ülkemizde henüz arzu edilen seviyede erişilebilirlik ve doğru bilgi kaynakları maalesef yok.

Bu doğrultuda biz her zaman tecrübelerimizi paylaşarak istifade etmek isteyenlere yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Hem bu alışkanlığın yayılması hemde milli servet olan bu tavuklara harcanan paraların heba olmaması için işin ehillerinin bu meseleye bu açıdan bakması gerektiğine inanıyoruz.

Bu yazımızda bize göre yapılması gerekenleri sıralayacağız paylaşımı eleştirmek ve geliştirmek için yorum yapmak serbesttir.

*Tanesine 10,15,20 hatta 40,50 liralar verilerek alınan bir yumurta öncelikle doğru kişilerden ve kümes sağlığı konusunda tedbir almaya çalışan dernek üyesi üreticilerden alınmalıdır.

*Yumurta temininden daha önemli olan çıkacak olan civcivlerin yaşayacağı yerler ve çıkım yöntemi planlanmalıdır yani süs tavuğu besleyeceğim diyenler için ufakta olsa iyi bir kuluçka makinesi ve civciv bakım kafesi şart.

*Çıkım, gelişim ve bakım için ön tedbir alındıktan sonra ki konu alınacak yumurta sayısı ve ırk sayısıdır yeni başlayanlar için ilk deneme 20 yumurtayı geçmemeli ve tek ırk ile tecrübe kazanmaya başlanmalıdır.

*Mevsimine göre doğru bekleme süresi geçmeden imkan varsa yumurtalarınızı elden almaya çalışın bu imkanı olmayanlar şehirler arası otobüs aracılığı ile edinmeye çalışsın bu iki ihtimali olmayanlar çıkım oranını olumsuz etkilese de iyi paketlenmiş ve korunmuş kargo ile alıma mecburlar.

*Yumurtalar geldi aşırı kirli değilse yıkamayınız ve en az 6 saat sivri yönü aşağı duracak şekilde oda sıcaklığında bekletiniz.

*İlgili gelişim değerleri önceden planlanmış ve 1 saattir boş çalışmış durumda olan makinaya yine sivri ucu aşağı bakacak şekilde besmele ile koyunuz.

*Biraz maliyetlidir ama eğer imkan varsa elektrik kesintileri ve akım iniş çıkışları emeğinizi heba etmesin diye 1 adet akülü sistem güç kaynağı kurulması tavsiye olunur.

*Çıkıma son üç gün kalaya kadar makina kapağını mümkünse hiç açmayın malum güzeller geliyor heyecan dorukta yemler, dinlenmiş su stokları yemlikler ve sulukları hazırlayın.

*Tavuklar için 21. gün sonunda nasibiniz de olan tüm sağlıklı yavrular çıkmış olacaktır eğer boş kabuklar çok alan kaplıyorsa son gün kapak hızlı açılıp kapatılarak alınabilir.

*Civciv bakım kafesi zeminine ilk 10 gün havlu seriniz bu yavruların hem yemleri kolay bulmasını sağlayacak hemde ayağa kalkmalarını kolaylaştıracaktır.

*Yeni çıkmış civcivler yeni doğmuş bebek ilgi ve alakası ister her gün temiz dinlendirilmiş ve ılık su verilmelidir.

*İlk 3 ay probiyotik ve kullandığınız yeme bağlı olarak ekstra gıda takviyesi daha sağlıklı damızlıklar yetiştirmenizi sağlayacaktır.

*Size en yakın dernekten veya veterinerden aşılar konusunda destek alın aşı korunma ve sağlık açısından çok önemlidir.

*Civciv kafesleri ilk 60 gün sorunsuz gelişim için oldukça kullanışlıdır ancak sonrası için hemen çalışmalara başlayın zaman çabuk geçer 2 bölmeli yarka veya anaç kümesiniz hazır olsun.

*Heyecan ve hevesle aldığınız 20 yumurtadan nasibiniz de olan çıkımdan sonra aradan geçen 6 ay sonra elinizde halan 10 kadar hayvan varsa tebrikler doğru yoldasınız ve şanslısınız.

*9. ayda artık süs tavuğu sahibi ve üretici adayısınız hayırlı olsun şimdi sıra o en başta beklediğiniz hassas ve namuslu üretici olma sırası sizdedir eğer yumurta paylaşacaksanız tüm damızlıklarınızın aşılı ve sağlıklı olduğundan emin olun, tecrübelerinizi ve sevginizi size güvenen kişiler ile paylaşın.

Doğru ve faydalı bir hobi edindiniz hayırlı olsun !

Herkese selamlar gününüz aydın olsun!

Not: Fotoğraflar izahat için internet sitelerinden alınmıştır.

Abika Brahma Kümesi
www.abikabrahma.com

Comments are closed.